Keizer der Juniores

Twee ritten en 1 tijdrit stond op het programma met een sterk internationaal deelnemersveld.

Onder de 148 deelnemers waren dit voor ons Benoit Claus, Arthur De Neve, Michiel Nuytten, Rotem Tene, Lawrence Stalpaert en Lars Van Ryckeghem.

Zaterdag was er de eerste rit in Pittem richting Vlaamse Ardennen. Het werd een vliegende start waar het in zeer hoog tempo richting Kluisberg, de eerste helling van de dag, ging. Daar werd het tempo doorgetrokken en stond achterin de poort open.
De volgende helling was de Knokteberg en daar konden 2 sterke Amerikanen een kloof slaan om ze alleen maar verder uit te bouwen richting Oude Kwaremont, Patersberg, Varentstraat en Tiegemberg.
Achter hen had zich een peloton van 67 renners gevormd met Michiel, Lawrence en Lars in vertegenwoordigd. De andere renners hadden de schifting niet overleefd.

In de terugrit richting Pittem hadden de 2 leiders anderhalve minuut voorsprong op het peloton die geen meter dichter kon komen, ook al reden ze voorin tegen 45km/u gemiddeld, ongezien. De leiders kwamen samen over de streep en in de spurt voor de laatste podiumplaats kon Michiel zich voorin positioneren maar door een gevaarlijke vluchtheuvel in de laatste bocht verloor hij zijn goeie positie en kwam uiteindelijk als 15e over de streep. Lawrence en Lars zaten in ditzelfde peloton. Benoit, Arthur en Rotem kwamen verderop binnen. In het ploegenklassement werden we 10e.

Zondagmorgen was er de korte tijdrit van 6km in Wulpen.
Rotem, Arthur en Benoit beten als eersten van de ploeg de spits af en reden een tijd van om en bij de 8min. Met onze Belgische kampioen Lars in onze rangen hadden we iemand die zo hoog mogelijk wou mikken, ook al ligt deze korte afstand hem iets minder. Hij starte furieus en klokte een tijd van 7:21, wat achteraf goed was voor een 9e plaats en enige Belg in de top10. Lawrence volgde in een tijd zoals onze eerder vertrokken renners en tot slot was het nog Michiel die zijn superbenen wou tonen in een discipline die hem niet zo toevertrouwd was. Hij reed een supersterke tijdrit en klokte af op 7:28, goed voor een 19e plaats. De tijdrit werd gewonnen door de sterke Amerikaan Quinn Simmons die daags voordien ook al 2e werd en op die manier leider werd, en dit in een tijd van 6:54, goed voor 52km/u gemiddeld !!
In het ploegenklassement werden we opnieuw 10e. En in het individueel klassement stond Lars nu 7e en Michiel 15e. De andere renners stonden iets verderop.

Zondagnamiddag was er dan de slotrit in Koksijde met 9 beklimmingen van de Hoge Blekker.
Een bochtig parcours van ruim 10km waarin voorin rijden gewenst was maar niet zo simpel was tegen dit sterk deelnemersveld.
Vrij snel in de wedstrijd moest Rotem het peloton laten rijden en verdween uit de wedstrijd. En de leider zelf in de wedstrijd legde het tempo tijdens de 2e beklimming van de Hoge Blekker zo hoog dat er enkel 10 anderen hen konden volgen. Michiel had zich niet laten verrassen en maakte deel uit van deze kopgroep. Het peloton werd op ruime achterstand gereden en de vogels leken gaan vliegen. Er kwam nog een tegenaanval van opnieuw 11 renners zonder iemand van ons en deze kwamen op 35 seconden maar voorin werd het gaspedaal nog eens dieper ingedrukt zodanig dat de winnaar voorin te zoeken was.
Op het einde moest één Belgische renner voorin de rol lossen waardoor Michiel als enige Belg overschoot en zo ook zeker was van een top10 plaats. Hij kon het opnieuw zeer hoge tempo blijven volgen maar met veel overschot reed hij niet meer rond. Opnieuw was er winst voor dezelfde Amerikaan die zaterdag ook al won. Michiel spurte zich naar een 8e plaats. Onze andere 4 renners bleven het peloton trouw en konden moe maar voldaan deze wedstrijd beëindigen. In het ploegenklassement werden we vandaag 7e.

Tot slot konden we afsluiten met een 6e plaats in het algemeen ploegenklassement. En in het individueel klassement Michiel 7e en enige Belg in top10! Verder Lars 26e, Lawrence 55e, Benoit 83e en Arthur 94e.

Door: Wesley Decru

Sportline