La route des Géants - junioren

Zondag stond de internationale UCI-wedstrijd La Route des Geants op het programma.
Een pittige wedstrijd met start in het Franse Saint-Omer op de wielerpiste Jacques Anquetil en aankomst op de grote markt van Ieper.
Onderweg kregen de renners enkele hellingen rondom Cassel en de Catsberg voorgeschoteld en in regio Heuvelland moesten oa Baneberg, Monteberg en Kemmelberg overwonnen worden.
Er stonden 143 renners aan de start verdeeld over 25 ploegen waaronder 4 landenploegen (Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Estland).
Onze ploeg bestond uit Benoit Claus, Korneel Decaestecker, Robbe Lamote, Lawrence Stalpaert, Rotem Tene en Lars Van Ryckeghem.


Met een pittige westenwind die vooral in het voordeel blies werd een snelle wedstrijd verwacht.
Nadat de renners werden losgelaten kregen we al snel een oproep voor Korneel die lek stond.
Een wielwissel en hij kon zijn weg verderzetten richting peloton, maar het geaccidenteerd parcours en het hoge tempo in het peloton maakte het geen makkelijke opdracht.
Na een 10-15km achtervolgen tussen de volgwagens kon hij achterin het peloton terug aansluiten.
Daar zagen we achterin ook Robbe ver achteraan in de gevarenzone fietsen dus was het hopen dat ze snel konden opschuiven bij een windstil moment in het peloton.
Het bleef echter constant knallen achteraan moest een groepje de rol lossen waaronder ook Korneel waardoor zijn wedstrijd erop zat.
Na een goeie 40km werd de door Franse nationale ploeg alles op de kant gegooid op een brede weg. Het peloton scheurde in 4 stukken en onze renners hadden zich laten verrassen. In de eerste groep zaten een 20tal renners waaronder de volledige Franse ploeg. In de tweede groep was ook niemand van ons vertegenwoordigd en in de derde groep zaten Benoit, Lawrence, Rotem en Lars. Robbe zat in de laatste groep.
Groepen twee en drie kwamen voor het overschrijden van de Frans-Belgische grens samen maar intussen had de kopgroep zo’n 40 seconden voorsprong, maar de heuvelzone moest dan nog beginnen.
Echter in Poperinge werd het peloton de verkeerde kant opgestuurd, of omschrijf het eerder dat de politie en seingevers geen duidelijke aanwijzingen gaven welke kant ze op moesten..
Hierdoor verloor het peloton een 40tal seconden en was de veer deels gebroken tijdens hun achtervolging.
Bij het aansnijden van de bergzone had het peloton een achterstand van 1min45.
Vanuit het peloton ontstond wel nog een tegenaanval van een 10tal renners maar hier was opnieuw niemand van de ploeg in mee.
Na de Kemmelberg had Lawrence het peloton moeten laten rijden en verzeilde in een achtervolgende groep.
Pas op zo’n 20km van het einde kon Lars zich met enkele andere loswerken uit het fel uitgedunde peloton, daarachter kon Benoit hetzelfde doen en ook Rotem probeerde weg te rijden maar bij zijn poging kwam reactie.
Intussen had Lawrence zich weer tot in het peloton kunnen terugknokken bij het binnenrijden van Ieper.


De wedstrijd werd gedomineerd door de Franse ploeg, die zich aan het voorbereiden zijn op het Europees Kampioenschap, en werden ook 1 en 2.
Lars bolde op ruime afstand als 37e binnen. Benoit kort daarna als 41e en in het overblijvende pelotonnetje werd Rotem 55e en Lawrence 62e.
72 renners haalden de finish.
Een ploegenklassement was er deze keer niet maar met toch 4 renners aan de aankomst konden we in tegenstelling tot veel andere ploegen niet klagen.
Echter was dit een harde koers die velen nog niet hadden ervaren op interclubniveau. Maar laat het ervaring en les zijn voor de toekomst.

Door: Wesley Decru

Sportline