Lars Van Ryckeghem knap 3e in Belgisch kampioenschap

145 geselecteerde renners stonden aan de start voor 8 ronden van 15,5km.
Het zou een zware opdracht worden met een hittegolf en strakke wind die over het land passeerde en eveneens een parcours waar 2x de zijkant van de Tiegemberg diende beklommen te worden.
Voor onze ploegen werden Lawrence Stalpaert, Lars Van Ryckeghem en Laurens Vandaele geselecteerd.

De smalle passage rond en over de Tiegemberg kon al snel voor een schifting zorgen maar het peloton maakte de eerste ronde een rustige aanloop.
Een duo kreeg vrijgeleide maar iedereen besefte dat het een zware en slopende wedstrijd zou worden, dus hielden de meesten zich nog kalm.
Echter begon het bij de 2e passage over de Tiegemberg al bij enkele te kriebelen en kwamen voorin een 4tal aan de leiding.
Pas wanneer enkele favorieten zich in de 3e ronde aan de boom gingen schudden met onder meer Lars werd het menens.
Een kopgroep van 5 renners met Lars hierin vertegenwoordigd kon het peloton ontsnappen.
Al snel kreeg 1 renner het moeilijk en bleef het kwartet er duchtig de pees op leggen.
Iedereen dacht en hoopte ook voor hen dat een beperkt groepje de sprong zou maken naar de kopgroep maar integendeel, de kopgroep bleef hun voorsprong uitbouwen tot meer dan 2 minuten.
Pas wanneer op 3 ronden van het einde een tegenaanval van 14 renners zich vormde met enkele sterke blokken zou het er nog om spannen.
Intussen had een supersterke Lars de voorlaatste passage van de Tiegemberg eens aan de boom geschud en 2 renners konden terug aansluiten. 1 renner werd gelost maar kon bij het ingaan van de slotronde toch terug vooraan aanpikken.
De achtervolgende groep had intussen de voorsprong teruggebracht op 45seconden en het was met spanning afwachten wat het verschil zou zijn na de laatste passage van de Tiegemberg.
Opnieuw had Lars proberen zijn metgezellen los te gooien maar hij slaagde hier niet in.
Met nog 5 kilometer te gaan hadden de leiders nog 20 seconden voorsprong om enkele tegenaanvallers en zo kromp hun voorsprong tot de laatste kilometer indoken met nog 12 seconden voorsprong.
Een thriller werd het en bij het opdraaien op 400m van de aankomst en met de nodige speculaties voorin de kopgroep kwam een groep van 8 renners aan de aankomst net te kort.
Lars zette de sprint van ver in om het zo de echte spurters moeilijk te maken maar het was Arnaud De Lie die het haalde voor Simon Dehairs. Lars kon het laatste schavotje bemachtigen wat op zich al schitterend is.

Met een bronzen medaille voor Lars was dit na zijn zege in het Belgisch Kampioenschap tijdrijden een bevestiging dat hij bij de top van zijn lichting hoort.

Laurens Vandaele kende geen parcours op zijn maat en diende relatief snel het peloton te laten gaan en verdween uit koers.
Lawrence Stalpaert kon de wedstrijd als laatst geklasseerde renner op een 56e plaats beƫindigen. Hij had dan misschien wel een iets anoniemere wedstrijd gereden maar kon toch terugkijken op een knappe wedstrijd onder zulke omstandigheden.

Verslag Wtv-Focus: https://www.focus-wtv.be/sport/de-lie-wint-bk-bij-junioren-en-volgt-evenepoel-op

Verslag Belgian Cycling: https://www.facebook.com/BelgianCyclingFederation/videos/445035692994306/

Door: Wesley Decru

Sportline