Vlaams Kampioenschap piste aspiranten, nieuwelingen en dames jeugd

Op 01/12/2018 stond het Vlaams kampioenschap op de piste op het programma voor aspiranten, nieuwelingen en dames jeugd. Bij de nieuwelingen categorie kwamen er maar liefst 3 Jonge Renners aan de start met name Baptiste Dewil, Wannes Dewulf en Sander Kint.
Het Vlaams kampioenschap werd verreden onder de vorm van een omnium (scratch, temporonden, afvalling en een afsluitende puntenkoers).

In het eerste onderdeel de scratch (wedstrijd zoals op de weg 1 aankomst) kwam alles op het einde terug samen en zo zou er gesprint worden voor de overwinning. Wannes Dewulf zat goed geplaatst en zette de sprint van ver in, hij haalde het met overmacht voor Renzo Raes. Zo kon hij de eerste 40 punten in de wacht slepen. Hij werd dan ook leider in het tussenklassement.
(De winnaar van ieder onderdeel krijgt 40 punten, 2de 38 punten, 3de 36 punten enzoverder)
Baptiste en Sander zaten iets te ver. Baptiste werd 15 (goed voor 12 punten ) en Sander werd 17 (goed voor 8 punten).

Het tweede onderdeel was de temporonden (na een aantal aanloopronden kan er iedere ronde 1 punt verdient worden voor degene die als eerste de aankomstlijn overschrijd). Al vrij vroeg kon Wannes een puntje meepakken. Enkele ronden later was er een aanval van Sander. Hij kon maar liefst 5 punten wegkapen waardoor hij uiteindelijke 2de werd in de temporonden (38 punten).
Na het afstoppingswerk werd Wannes 5de (32 punten) in de temporonden mede dankzij het punt in de beginfase.
Baptiste kon beslag leggen op een 11de plaats (20 punten)

Het derde onderdeel was de afvalling (om de 2 ronden moet de laatste renner die de aankomstlijn overschrijd de wedstrijd verlaten). Wannes startte als leider aan dit onderdeel met 6 punten voorsprong op Renzo Raes en 8 punten voorsprong op Yoran Van Gucht.
Baptiste moest als eerste Jonge Renner de wedstrijd verlaten op een 14de plaats wat hem ook 14 punten opleverde. Net na het verlaten van de wedstrijd was er een grote valpartij in het peloton. Waarbij ook Wannes betrokken was. Wannes was er het ergst aan toe maar kon verder. Sander moest de wedstrijd als 10de verlaten (22 punten). Wannes werd op adrenaline uiteindelijk nog 3de (36 punten) in de afvalling.

Het vierde en afsluitende onderdeel is de puntenkoers (40 ronden met 4 sprints waarbij 5-3-2-1 punten te verdienen zijn voor de eerste 4 renners, een winstronde levert 20 punten op een verliesronde -20 punten.)
Hier worden de punten rechtstreeks meegenomen in het eindklassement. Wannes startte als leider aan de puntenkoers met reeds een puntentotaal van 106 punten (40+32+36), dit zijn de punten die eerder op de dag werden verdiend. Hij werd op de voet gevolgd door Renzo Raes 104 punten die mede door de winst in de afvalling wat dichter kon komen. Yoran Van Gucht had als derde een puntentotaal van 98 punten.
Sander begon de puntenkoers met 68 punten, Baptiste met 46 punten.

Vooraf was de tactiek simpel 2 punten voorsprong behouden. Daarbij was het handig als er andere renners deze punten zouden kunnen wegnemen. Al snel werd er een aanval gelanceerd uit het peloton met zowel Sander als Baptiste aanwezig. Met een 5-tal renners konden ze de punten wegnemen in de eerste klassementsspurt. Baptiste nam daar ook 3 punten mee. Net voor de 2de sprint kwam alles terug samen. Wannes zette op kop de spurt in maar had duidelijk nog wat last van zijn val in de afvalling en werd geremonteerd door Renzo Raes. Wat het nog wat spannender maakte. Zowel Wannes als Renzo hadden nu een totaal van 111 punten. Bij de derde sprint werden de punten opnieuw weggenomen door enkele aanvallers. Alles zou beslist worden in de laatste sprint. Wie als eerste van de 2 (Wannes of Renzo) over de aankomstlijn kwam zou de winst meenemen in het omnium en het Vlaams kampioenschap.
Renzo zette op kop de spurt in. Wannes kwam in de laatste 100m nog opzetten maar kwam net te laat. Desondanks kan Wannes op een zeer geslaagd Vlaams Kampioenschap terugblikken. Misschien was het zonder de val wel anders afgelopen.

Renzo Raes haalde het dus met 115 punten, Wannes Dewulf werd tweede met 113 punten, Yoran Van Gucht vervolledigde het podium met 104 punten.
Sander Kint werd knap 10de met 68 punten en Baptiste Dewil werd knap 13de met 49 punten.

Door: Pieter Develtere

Sportline